2015. január 9., péntek

ÚJ BUDA VÁRA VAGY PEST ÚJHEGYI VÁR?

Mert ez a kérdés sem mindegy!
Sőt, az alap "tévedések" egyik fő okozója...

A napjainkban is még divatos és berögzült dogmákat a magukat jó tanulóknak gondoló megtévedtek, szemellenzős foteltörténészek és műkedvelő rajongók harsogják süketen és vakon.

Tehát nézzünk a színfalak mögé, kutassuk fel és elemezzük a hivatkozott forrásokat!
Egyed Zoltán Pajzsvivő

Rupp Jakabnál a mai Buda vára "Pestújvár" néven szerepel



Rupp Jakab Új-Budavár(Pest-Újhegy?) Nézzük csak meg szépen, hogy mire hivatkozik


Rupp bevallja, hogy más történetíróknak az a véleménye, hogy a Pest-újhegyi vár Óbudán létezett. Aztán elköveti ugyanazt a hibát, mint az összes többi történetíró és utána következő történész: az adott kor-19. századi állapotából indul ki, tehát nem végez olyan kutatásokat amik már napjainkra különálló tudományágként léteznek. Csak pár példa: környezeti rekonstrukció, geomorfológia, hidrogeológia, táj és domborzat modellezés, műholdas térinformatika stb... Az alapok alapját is elfelejti, és ezt jól jegyezzük meg, mert még sokat fogom emlegetni, hiszen általános érvényű, örökké létező szabály: egy város jelenkori kiterjedése nem határozza, nem határozhatja meg a korábbi kiterjedését és területét! Ha igaz amit Rupp Jakab állít, akkor Millernél is Pest-újhegyi Budaként kellene a mai Buda várának szerepelnie. Tehát Millerre hivatkozik, nézzük meg ezután, hogy mit állít valójában erről a könyv..

Miller könyvében azonban Buda vár megjelölésében
 Nova Buda, tehát Új Buda szerepel!
Lásd a térkép tetején a feliratot.... NOVA BUDA!
Hogyan lett ebből a Nova Budából Ruppnál Pestújvár?


A biztonság kedvéért azért nézzünk még pár Buda látképet a feliratokkal együtt!

Zimmermann haditudósító Óbuda városábrázolása 1595. évből az óbudai lakosok menekítése
A. ALT OFEN=ÓBUDA, B.NEV OFEN= ÚJBUDA
Tehát 1595 évben is ÚJBUDA várának hívják a mai budai várat!

Feltételezés a kudarc szülőanyja!


Már most jogos a kérdés, hogy miért állítják még napjainkban is erőszakosan egyes megtévedt "történészek", hogy a mai Buda vár az a "Pestújhegyi vár"?!

Folytatjuk...

MERRE VOLT A PEST-ÚJHEGYI VÁR?


Óbudán volt és semmi mást nem kéne tenni, hogy ezt megtudjuk csak elolvasni a területre vonatkozó forrásokat!   

                        CASTRI NOVI MONTIS PESTIENSIS

Calidis Aquis azaz FELHÉVÍZ-Papmál-Előmál-Újmál-Székmál szőlők között áll, csakúgy mint ÓBUDA prépostsági temploma BMV vagyis FEHÉREGYHÁZA azon a helyen, amit minden okleveles forrásunk pontosan említ, ÓBUDA VÁROS ELŐHEGYÉN A CSILLAGHEGYEN AZAZ BÉKÁSMEGYEREN! 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÓBUDA VÁRA BÉKÁSMEGYEREN! Miért állítanak valótlant a BTM régészei Óbuda és a főváros múltjával kapcsolatban? Miért tanítanak valótlant a történész tanárok? Kiknek az érdeke a több évtizedes tévedések további előadása és tanítása? A hivatásos oldal szamárcsapása egy hamis történelmet gyártott Magyarország fővárosáról Óbudáról, és mindez ma már csak hazug történész dogma!