2020. május 7., csütörtök

HONNÉT INDULT AZ ÓBUDAI HATÁRJÁRÁS 1355-BEN?




Éppen csak elkezdtem írni a klarissza per jegyzetét, mikor rám tört a felismerés, hogy a klarissza kolostorral kapcsolatban le kell írnom egy ősrégi megállapításomat, ami egybefügg az óbudai határjárással. Ez az a kolostor, amit történészeink az Óbuda városi kolostornak állítanak, még most is.

AZ ISKOLA UDVARON LÉVŐ KOLOSTOR TÁBLÁJA

Rengeteg helyen lehet erről olvasni, az Óbudai Múzeumtól kezdve, tanulmányokban, műemléki oldalakon és a Budapesti Történeti Múzeumon át a híres történészeknél, a Wikipédiával is bezárólag. Napjainkban ez a ( kutatásom alapján szigeti) klarissza kolostor, a Kiskorona utcában, az Andor Ilona, általános iskola udvarán tekinthető meg. Azonban ez a kolostor, nem Óbuda város kolostora, hanem a szigeti clarissa apácák kolostora, Újbécs területén, és ezt oklevelekkel, vízrajzi rekonstrukcióval, és geomorfológiai és területi azonosítással is lehet igazolni!

HIVATALOSAN ÓBUDAI KOLOSTOR

A megfelelési kényszerben szenvedő, felfelé törekvő ifjú lélekkufár, plagizáló történészek,(a korábbi téveszmékből újabb tanulmányokat írva) is ezt a történész dogmát erőltetik tovább napjainkban is. Miért írom mindezt? Ez a kolostor nem Óbuda város klarissza kolostora! Ugyanis Óbuda ferences-női kolostora, sziklás hegyen, nagy-méretű sziklakolostorként létezett, ezért szólnak az oklevelei is erről! Miután megírtam Újbécs és Révjenő helyrajzát, a Szent Mihály arkangyalról nevezett szigeti prépostság helyét, Újbécs déli határát, a Nagy Árok és Hamis Királynéi vár jegyzeteket, én úgy gondolom, hogy ez immár törvényszerű, hogy ennek a kolostornak kellett következnie. Hiszen már csak ebbe a kolostorba kapaszkodhatott a történész gittegylet. Pedig korábban már megírtam a meghamisított Zichy határjárást, ami ma a történész téveszmék alapjait képezi. A témához értő kedves olvasóim, már biztosan várták a klarissza kolostorral kapcsolatos írásokat is. De nézzük, hol helyezkedik el ez a kolostor valójában!



A KOLOSTOR A KÖZÉPKORBAN MÉG SZIGETEN LÉTEZIK!


Mit nem tettek meg történészeink, mi az, amit elfelejtettek elvégezni? Nem csináltak geomorfológiai és vízrekonstrukciós azonosításokat a vonatkozó oklevelekkel, és hadmérnöki látképekkel egyetemben! Ezáltal nem azonosították sem az egykori szigetet, sem az ott valójában lévő középkori településeinket, mert nem tudták azonosítani a földrajzi területet sem. Így ezt a feladatot, most nekünk kell elvégezni helyettük.

MTA CSFK DUNA MEDER REKONSTRUKCIÓ
Több száz fúrásszelvény kiértékelése után, bizonyos, hogy a napjainkban "Mocsárosnak" hívott belső Duna-meder, melyet a Csillaghegy bővizű forrásai táplálnak, pár száz évvel ezelőtt használatban volt. Kijelenthető tehát, hogy az Óbuda városáról készült hadmérnöki rajzok, ezt a belső medret mutatják, a ma Csillaghegynek hívott területet Vetus Buda városaként ábrázolva!

ÓBUDA LÁTKÉP ÉSZAKRÓL NÉZVE



MŰHOLDAS KÉPÁTFEDÉS VÍZRAJZI REKONSTRUKCIÓVAL

INSULA LEPORUM-SZŰZ MÁRIA SZIGET-ÚJBÉCS

A műholdas-vízrekonstrukciós képátfedéssel azt a földrészt mutatom, amit történészeink alapjában tévesen hittek Óbuda városának. Délről nézünk észak felé, és így jól látható az a Duna meder, ami a középkorban is még a nyugati hegyek oldalában létezett, vonatkozó okleveleink is erről szólnak. Nem a Margitszigeten lévő “ferences kolostor”, hanem Insula Leporumon, a Kiskorona utcában, az iskola udvarán található kolostor volt a klarissza apácák szigeti kolostora!



ÓBUDAI HATÁRJÁRÁS

1355.


“1355. augusztus 26. - Lajos király a budai káptalan II. Endrétől kapott óbudai területét megosztja, az elvett terület helyett a káptalant Somogy és Zala megyei falvakkal kártalanítja, s a királynéi várost határjelekkel különíti el.”


  • Méta 1. “Prima meta incipit a parte orientali tatra partem Danobi ab angulo claustri Sancte Clare de Insula leporum”



Az első határmezsgye kelet felől kezdődik a Duna-szakasz fölött a Nyulak-szigeti Szent Klára kolostor szegletének...

 
A határjárás kezdődik, az Óbuda Ékességes Szigetén, a klarissza kolostor keleti sarkától. Valójában ott kezdődik a középkori határjárás, annál a kolostornál, amit történészeink tévesen az óbudai kolostornak hittek. Azonosításom alapján, kiemelten fontos az a megállapításom a határjárás kapcsán, hogy a tévesen Óbuda városának gondolt terület az valójában sziget volt. És mint látjuk az MTA CSFK vízrekonstrukciós térképe mindezt meg is erősíti! A továbbiakban azt is látni fogjuk, hogy nem csak, hogy megerősíti, hanem minden kétséget kizáróan, teljes mértékben bizonyítja az azonosításom helyességét, a térképen szereplő, bejelölt tereptárgyak, és a határjárásban leírt tereptárgyak, ugyanott-ugyanazon területen vannak feltüntetve! Tehát az Óbuda-határjárás-kutatás történelmében, most elsőként vagyunk a valós helyen, és minden eddigi, az csak történetírói képzelgés és történész téveszme volt.

SZENTJAKAB TEMPLOMÁNAK VALÓDI HELYE...

Prima meta incipit a parte orientali ultra partém Danubii ab angulo claustri Sancte Clare de insula leporum et sic procedendo et transeundo Danubium versus partém occidentalem venit ad rippam ipsius Danubii ad duas metas lapideas, quarum una separat Budensis veteris et altéra ville Sancti Jacobi apostoli,

Az első határmezsgye kelet felől kezdődik a Duna-szakasz fölött a Nyulak-szigeti Szent Klára kolostor szegletének, innét továbbmegy, nyugat felé átvág a Dunán, eljut aDuna partján két kőhatárjelig, melyek egyike Óbuda részére, másik a Szent Jakab apostol faluja részére különíti el a birtokokat.

 

Az 1355-ben készült, első határjárási pontot, az első méta valós helyét, a kutatásaim, és a vonatkozó tények alapján, ezennel megfejtettük. A háttérben pedig már ott látható a hely, Szentjakab, ahová a Dunán átkelve eljutottak a következő métánál a határjárók. Innét folytatjuk legközelebb...

“Lajos, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Gallicia, Lodoméria, Kunország és Bulgária királya, salernói herceg, a Szentaltalhegyi tisztség ura, továbbá Erzsébet, Isten kegyelméből királyné, Lajos anyja, minden Krisztushívőnek, a most élőknek és ezután születőknek, akik jelen levél tartalmát megismerik, üdvöt az üdvösség szerzőjében.”

Egyed Zoltán Pajzsvivő

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

ÓBUDA VÁRA BÉKÁSMEGYEREN! Miért állítanak valótlant a BTM régészei Óbuda és a főváros múltjával kapcsolatban? Miért tanítanak valótlant a történész tanárok? Kiknek az érdeke a több évtizedes tévedések további előadása és tanítása? A hivatásos oldal szamárcsapása egy hamis történelmet gyártott Magyarország fővárosáról Óbudáról, és mindez ma már csak hazug történész dogma!